Hamilelikte Kilo Almak İstiyorum
Eğer hamile bir bireyseniz ve “Hamilelikte kilo almak istiyorum.” diyorsanız doğru yerdesiniz. Bu konuda sizlere hamilelik süresince nasıl kilo alabileceğinizi ve kilo alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini gibi birçok soruyu detaylı bir şekilde açıklayacağız.
Ne Kadar Kilo Almalıyım?
Öncelikle hamile bir bireyin kaç kilo olması gerekiyor, bu konudan bahsetmeliyiz. Hamile iken kilo alımı bebeğinizin geliştiğini gösterir. Yani kilo almak normaldir. Hamile iken bebeğinizin ağırlığından fazla kilo almaktasınız. Fakat bebeğiniz doğduğunda kilonuz eski seviyesine dönebilir. Örneğin 50 kilo iseniz hamile iken 70 kiloya kadar çıkıp bebeğiniz doğduktan sonra tekrar 50 kilolara kadar düşebilirsiniz. Belki bu durum size biraz kilo alımı sağlayabilir.
Kilo Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Eğer hamileyken kilo almaya başladıysanız ve bol yemek yiyorsanız bu konuda dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Hamilelikte dikkat etmeniz gereken en önemli nokta yavaş yavaş kilo almak olacaktır. Yani fazla yeme isteğinize karşı direnmelisiniz. Yavaş yavaş kilo almak bebeğinizin daha sağlıklı ve düzenli besin kaynağı almasını sağlar, vücudunuzun kilo alımını daha rahat karşılamasını sağlar, cildinin daha düzgün görünmesini sağlar. Bebeğinizin güzel beslenmesi için yediklerinize ve içtiklerinize dikkat etmelisiniz. İlk 3 aylık dönemden sonra kalori alımında kademeli bir artış yapabilir, biraz daha fazla yiyebilirsiniz. Genel olarak 300-450 fazladan kalori alımı önerilmektedir.
Kilo Alımı Neden Kaynaklanır?
Eğer kilo alamıyorsanız bunun birçok sebebi bulunabilir. Yeterli beslenmiyor olabilirsiniz veya bir hastalıktan dolayı olabilir. Bu konuda doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz. Peki ya bolca kilo almaya mı başladınız? Kilo alımının birkaç sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerden biri rahminizin genişlemesinden kaynaklıdır. Diğer sebeplerden bazıları ise artan kan ve yağ hacmi, sıvı deposunun genişlemesi, plasentanın genişlemesidir.
Az veya Fazla Kilo Almanın Etkileri Nelerdir?
Eğer hamile iken yeterince kilo alamadıysanız veya çok az kilo aldıysanız bunların en önemli sebeplerinden birisi bebeğinizin prematüre olarak doğacağı mesajı olabilir. Yani bebeğiniz yeterince kilo alamadığı için erken doğum yapılabilir. Eğer “Hamilelikte kilo almak istiyorum” diyorsanız bu konuda iki kez düşünmelisiniz. Fazla kilo almanın birçok etkisi bulunur. Örneğin bebeğiniz daha büyük doğabilir, fazla kilolarınızın bir kısmı doğumdan sonra da kilolu kalmanızı sağlayabilir, yağ katmanları kalınlaşacağından bebeğin incelenmesi zorlanabilir, bazı zorluklar ve rahatsızlıklar yaşayabilirsiniz.
Hamilelikte Alınan Kiloları Korumak
Eğer hamileyken 15-20 kilo aldıysanız bebeğiniz doğduktan sonra kilolarınızın büyük bir çoğunluğu azalacak. Bu da tekrar eski haline dönmenize sebep olacak. Hamile iken sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmenize devam etmenizi, eğer programlı bir şekilde daha ağır dozda kilo almak istiyorsanız bunu bebeğiniz doğduktan sonra yapmanızı öneririz. Eğer “Hamilelikte kilo almak istiyorum” diyorsanız ve hamilelikten sonra aldığımız kiloların bir kısmını korumak istiyorsanız bu konuda yapmanız gereken bebeğiniz doğduktan sonra kalori alımınızı yüksek bir seviyede devam ettirmektir. Bu da sizin kilonuzun azalmamasını sağlayacaktır. Peki bunu yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Öncelikle günlük kalori ihtiyacınızın üstünde yemelisiniz. Yani yaktığınız kalorinin daha üstünde yemek yemelisiniz. Bu da sizin hamilelikten sonraki aşamada kilonuzun korunmasını sağlayacak. Diğer yapmanız gereken aşama ise her gün kısa bir süre spor yapmaktır. Spor, vücudunuzun ve kaslarınızın gelişmesini sağlar. Diğer bir önemli nokta ise spor yaparken yeterli seviyede protein almaktır. Protein, kas yapınızın daha da güçlenmesini sağlayan önemli bir besin kaynağıdır. Bundan dolayı spor yaparken daha enerjik ve canlı olmak için proteini eksik etmemelisiniz. Protein dışında diğer besin kaynaklarından da tüketmelisiniz.
Bu konuda sizlere “Hamilelikte kilo almak istiyorum Ne yapmalıyım? Faydaları ve zararları nelerdir? Nelere dikkat etmeliyim?” gibi birçok soruların cevabını açıkladık.