Sivilce Tedavisi Nelerdir?
Akne yaşamı tehdit eden bir hastalık olmasa da dünyadaki en yaygın cilt hastalığıdır. Bu hastalık şiddetli seviyelere ilerleyebilir ve ağrılı komplikasyonlara yol açabilir. Ayrıca özellikle gençler arasında duygusal sıkıntıya da neden olabilir ve bireyin sosyal hayatına ciddi zararlar verebilir. Siyah noktalar cilt yüzeyinde açılır ve havadaki oksijen ile temasa bağlı olarak siyah bir görünüm alır. Beyaz sivilceler cilt yüzeyinin altında yer alır ve içerdikleri iltihap nedeniyle beyaz bir görünüme sahiptir. En sık görülen sivilce lezyonları beyaz ve siyah noktalar olsa da, cildinizde başka birçok sivilce türü görünebilir. Bunlar için iltihaplı lezyonların cildinizde yara izi bırakması daha olasıdır. Bunlara bakacak olursak, papüller, kırmızı veya enfekte olabilir küçük, kırmızı, kabarık şekilde görülebilir. Sivilceler, ucunda irin bulunan küçük kırmızı papüllerdir. Nodüller serttir ve genellikle cildinizin yüzeyinin altında topaklar halinde bulunur. Kistler, cilt altında irin içeren ve genellikle ağrılı olan büyük topaklardır. Akne, ciltteki gözenekler yağ, ölü deri veya bakteriler tarafından tıkandığında ortaya çıkar.
Akne İçin Kullanılan İlaçlar Nelerdir?
Akne başlangıcındaki yağ bezlerinin şiddeti, sayısı ve büyüklüğü hastanın genetik özellikleri ile ilişkilidir. İnsülin direnci sivilceye neden olabilir. Kilo arttıkça sivilcenin şiddeti artar ve azalır. Polikistik over sendromuna yumurtalık kisti denir ve erkek cinsiyet hormonu androjendeki artış da sivilceye neden olabilir. Evde denediğiniz önlemler sivilcenin gelişimini durdurmaya yetmiyorsa sivilce ilacı kullanabilirsiniz. Bu ilaçların çoğu, bakterileri öldürmeye veya cilt yağlarını azaltmaya yardımcı olan bileşenler içerir. Sivilceye en etkili ilaçlara bakacak olursak karşımıza şunlar çıkmaktadır. Benzoil peroksit birçok sivilce kreminde ve jelinde bulunur. Mevcut sivilceleri kurutmak ve yeni sivilceleri önlemek için kullanılır. Akne, ciltteki gözenekler ve yağ, ölü deri, bakteriler tarafından tıkandığında ortaya çıkar. Derinin her gözeneği bir kıl kökü içerir. Saç kökleri, saç parçacıkları ve yağ bezlerinden oluşur. Yağ bezleri tarafından salgılanan sebum saçın, gözeneklerin ve cildin dışına yayılır. Sebum cildi yağlı ve gözenekli bir hale getirmesine neden olacaktır. Tedavi süresi uzundur ve takip gerektirir. Tedaviden en az 2-3 ay sonra sivilce azalmaya başlar.
Kısa Sürede Akne Tedavisi
Sivilce sorunu yaşayan hastalar sivilceye dokunmamalı veya sıkmamalıdır. Bu, daha fazla bakterinin yerleşmesine ve gelecekte sivilce izleri bırakmasına neden olabilir. Büyük ve şiddetli rahatsızlık ve sivilce ağrıları ancak bir uzman tarafından giderilebilir ve hasta müdahale etmemelidir. Aknenin aktif döneminde cildin yağ dengesinin sivilce sürecinde önemli rol oynamasını sağlamak için temizleyiciler ve nemlendiriciler kullanılır. Popüler inanışın aksine tamamen arınmış ve kuru cilt her zaman düzgün olmaz ve cildin daha fazla sebum üretmesine neden olabilir. Bu nedenle cilt dikkatle incelenmeli ve doktorun önerdiği bakım ürünleri tercih edilmelidir. Akne sorunu olan hastalar için özellikle ergenlik çağındaki gençler arasında aktif akne sırasında beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek çok önemlidir. Sivilce salgınlarına neden olabilecek yağlı, tuzlu yiyecekler yemek, ciltte daha fazla sivilce oluşumuna ve şişmeye neden olabilir. Akne sorunlarının giderilmesi için çeşitli tedaviler vardır. Aknenin şiddetine ve kalıcılığına göre tercih edilmektedir. Düşük şiddette ve hafif sivilce durumunda müdahale için sadece bakım ürünleri ve sivilce kremi kullanılabilse de şiddetli ve hormonal sivilce durumunda hap tedavisine başlanmalıdır. Aslında sivilceyi gidermek için kullanılan bazı ilaçlar yeterli değildir, nüksetmeye veya ciddi yan etkilere neden olabilirler. Son zamanlarda sivilce tedavisinde sıklıkla kullanılan bir diğer yöntem de lazer tedavisidir. Lazer tedavisi sivilce sorunlarını ortadan kaldırabilir. Diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında bu yöntem daha hızlı sonuç verir ve daha az yan etkiye sahiptir.
Sivilce Nasıl Geçer?
Akne özellikle genetik yatkınlığı ve ergenlik çağındaki kişilerde fazla sebum birikimi yani yağ salgılanmasıyla oluşan siyah veya beyaz lekelerdir. Gözeneklerin tıkanmasından kaynaklanan sivilce oluşumunda genetik faktörler kadar cilt temizliği, yağ dengesi ve beslenme rol oynar. Ayrıca gözeneklerdeki sebumu tıkayan bakteriler de sivilceye neden olabilir. Şiddetli sivilceleri tedavi etmek ve yara izini önlemek için güçlü bazı yöntemler vardır. Bu adımlar hasarlı cildi giderebilir ve yağ üretimini azaltabilir. Genel olarak bu süreç bazı tedavi yöntemlerini içerebilir. Fotodinamik terapi, yağ üretimini ve bakterileri yok etmek için ilaçlar ve özel ışık aynı zamanda lazerler kullanır. Lazerler sivilce veya yara izlerini iyileştirmek için tek başına kullanılabilir. Akneyi tedavi etmek için kullanılan ilaçların aksine, akne izlerini tedavi etmenin en iyi yolu olan cildin üst tabakasını temizlemek için dönen bir fırça kullanır. Mikrodermabrazyon ile ölü deri hücrelerinin uzaklaştırılmasına yardımcı olan nazik bir tedavi yöntemidir.