Uykunun Kilo Üzerindeki Etkileri
Uykunun kilo üzerindeki etkileri günde kaç saat uyunduğu ile alakalı bir durumdur. Yetersiz uyku leptin hormonunu olumsuz etkilemektedir. Leptin hormonu doyma sinyalinin verilmesini yani yenilen yemeğin yeterli olduğunun belirlenmesini sağlayan hormondur. Yetersiz uyuyan kişiler bu hormonu olumsuz etkiledikleri için doyma sinyalleri de otomatik olarak zarar görmüş olur. Vücutta verilen doyma sinyali sağlıksız olur ise kişi ne kadar yediğini bilemez ve kilo almaya başlar. Uykunun kilo üzerinde etkisi leptin hormonu seviyesi ile ilişkilendirilebilmektedir.
Kilo Almak ve Uyumak Arasındaki İlişki
Kilo almak ve uyku arasındaki ilişki hormonlar sayesinde açıklana bilmektedir. Yetersiz uyku birçok formanın seviyesini olumsuz yönde etkilediği için kilo almaya neden olmaktadır. Yetersiz uykunun seviyesini olumsuz etkilediği hormonlar ve vücuttaki etkisi şu şekilde açıklanabilir:
- Leptin hormonu
Leptin hormonu vücutta doyma sinyalini gönderen hormondur. Eğer bir kişi yetersiz şekilde uyursa ve uykusunu sağlıklı alamaz ise leptin hormonunun seviyesi azalır. Bu hormonun seviyesinin azalması ise kişide doygunluk hissinin oluşmamasına neden olur. Dolaylı olarak da kişi daha çok yemek yer ve kilo alır. Ayrıca leptin düşüklüğü vücudun kaloriye ihtiyacı olmasa bile varmış gibi davranmasına ve fazladan yemek yemesine neden olur.
2. Açlık hormonu
Yetersiz uyku vücutta iştahı açan açlık hormonunun seviyesinin yükselmesine neden olur. Adından da anlaşılacağı üzere açlık hormonu yükseldiğinde kişi acıkır ve dolayısı ile daha çok yemek yemeye başlar. Yaktığı kaloriden ve ihtiyacı olan kaloriden daha fazla yemek yiyen kişi ise kilo almaktadır.
3. Kortizon hormonu
Uykusuzluk ve yetersiz uyku vücutta stres yaratan durumlardan ikisidir. Vücutta stres yaratılan bir durum olduğu takdirde ise kortizol hormonunun seviyesi artacaktır. Kortizon hormonunun seviyesinin artması da daha fazla yemek yemeye ve iştahın açılmasına neden olacaktır. Stres anında insanın daha çok yemek yeme ihtiyacı duyması ve stresini bu şekilde atmaya çalışması kortizol hormonu sayesinde olur. Uykusuzluk da tam olarak bu hormonun seviyesini yükselterek kişinin daha fazla yemek yemesine neden olmaktadır.
Uykunun kilo üzerindeki etkileri temel anlamda hormonlar üzerindeki etkileri olarak özetlenebilir.
Kilonun Uyku Üzerindeki Etkisi
Kilonun uyku üzerindeki etkisi kişinin kilosuyla ilişkindir. Eğer bir kişi obez ya da kilolu ise uyku apnesi problemiyle karşı karşıya kalabilmektedir. Uyku apnesi bir gecede belki de yüzlerce defa nefes nefese uyanmaya neden olan bir hastalıktır.
Uyku apnesi en sık kilolu ya da obez kisilerde görülmektedir. Bu durum doğal olarak uyku kalitesini olumsuz etkilemektedir. Kalitesiz uyku kilo problemi yapar. Kaliteli uyuyabilmek için ise obez olmamak gerekir. Kısaca uykunun kilo üzerinde kilonun da uyku üzerinde bir ilişkisi bulunmaktadır. Bu yüzden kişi kilosuna dikkat ederken mutlaka kaliteli uyumak zorundadır.
Nasıl Kaliteli Uyunur?
Kaliteli uyumak için yapılabilecek çok basit uygulamalar bulunmaktadır. Bunlar yapıldığı takdirde uykuyu iyi almak ve sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak mümkündür.
Kaliteli uyku için yapılabilecekler şöyledir:
- Her gün aynı saatte yatıp kalkmak
- Aç uyumamak
- Öğleden sonradan itibaren kafeinden uzak durmak
- Her gün aynı yatakta uyumak
- Midenin üstüne değil sırt üstü yatmak
- Karanlık ortamda uyumak
Uyumadan Önce Yenilebilecek Besinler
Uyumadan önce yenilebilecek besinler uykusunun gelmesinden şikayetçi olan kimseler için önerilen besinlerdir. Bu besinler triptofan proteini içerir ve uykunuzun gelmesine yardımcı olur. Triptofan proteini melatonin yapısına katılır. Melatonin ise uyku döngüsünü düzenleyen hormondur.
Triptofan proteini içeren besinler; muz, yoğurt, kefir, elma, kayısı, keten tohumu, bal, ılık süt ve bademdir. Bu besinler uyku gelmesine yardımcı olur.
Uykunun kilo üzerinde ve kilonun da uyku üzerinde bir etkisi olduğunu söylemiştik. Buna istinaden uykunun kilo üzerindeki etkileri temel anlamda hormonlar ile ilgilidir. Kaliteli uyku uyumak ise kilo problemine ciddi bir çözümdür.