Kilo Almak İçin Hangi İlaç Kullanılmalıdır?
Genellikle hastalık durumunda kullanılan ilaçlar son zamanda kilo almak isteyen kişiler tarafından da kullanılmaya başlamıştır. Bu ilaçlardan bazılarını reçeteyle alabileceğiniz gibi bazılarını da reçetesiz bir şekilde direkt eczaneden alabilirsiniz. Özellikle zayıflık problemi yaşayan kişilerin kullandığı kilo aldırıcı veya iştah açıcı ilaçlar reçetesiz alınabiliyor olsa da diyetisyen öncülüğünde alınması tavsiye edilmektedir. Peki kilo aldıran ilaçlar tehlikeli midir?
Kilo Almak İçin Kullanılan İlaçlar Tehlikeli Midir?
Kilo aldıran ilaçlar her zaman aşırı tehlikelidir demek doğru olmasa da bazı durumlarda tehlikeli oldukları bir gerçektir. Kilo aldıran ilaçlar kullandığınızda doğal yollarla kilo almış olmayacağınız için vücudunuz bu duruma olumsuz tepki verebilir. Bu yüzden, bu ilaçları kullanarak kilo alabiliyor olsanız da reçetesiz almanız sağlığınız açısından kötü sonuçlara yol açabilir. Mutlaka bir diyetisyene veya bir uzmana danışarak alın.
Bunun haricinde aldığınız ilaca bağlı olarak bazı tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Örneğin, yağ dengesini ayarlamak için kullanılan kilo aldırıcı haplar kullanıyorsanız aşırı yağlanma ve aşırı yağlanmaya bağlı olarak kolesterol gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu durumdan kurtulmak için kullanılan ilaç ile birlikte egzersiz yapmak ilaç sayesinde alınan fazla yağın kasa çevrilmesini sağlayacağı için faydalı olacaktır. Bir diğer örnek ise karbonhidrat dengesini ayarlamak için kullanılan ilaçlardır. Bu tarz ilaçlar kullanıldığı takdirde vücuda fazla miktarda glikoz gönderilir ve glikoz vücutta hızlı bir şekilde sindirilir. İlaç kullanımı sonrası alınan yağlar ise sindirilmeden korunur, fakat bu yöntemde de doğal yollarla kilo alınmadığı için pek önerilmemektedir.
Kilo Aldırıcı İlaçlar İşe Yarar Mı?
Kilo aldırıcı ilaçlar işe yarar mı sorusunu cevaplamadan önce biraz bu ilaçlardan bahsetmek gerekir. Öncelikle, kilo aldırıcı ilaçlar ikiye ayrılmaktadır: İştah açıcı olanlar ve hem besin takviyesi görevi görüp hem de iştah açanlar. İştah açıcı olanlar doğrudan fazla yemenizi sağlarken hem besin takviyesi görevi görüp hem de iştahı açan ilaçlar iştahınızı açmanın yanı sıra vücudunuzda yetersiz olan besinlerin alınmasını da sağlamaktadır. İşe yarar mı sorusunun cevabına gelecek olursak cevap kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu yüzden kullanacağınız ilacın size uygun olup olmadığını anlamak için bir diyetisyene başvurmanız daha doğru olacaktır.
Kilo Almak İçin Hangi İlaç Kullanılmalıdır?
Kilo almak için kullanabileceğiniz birçok ilaç bulunmaktadır. Hangisini kullanacağınıza bir uzman eşliğinde veya ihtiyacınız olan şeye göre karar verebilirsiniz. Peki kilo almak için hangi ilaç kullanılmalıdır?
W-Max
W-Max tamamen bitkisel içerikli bir ilaçtır. Bu yüzden herhangi bir zararı veya yan etkisi bulunmamaktadır. Sapogenin açısından oldukça zengin olan bu ilaç kişinin metabolizmasını hızlandırarak hızlı bir şekilde kilo alımına yol açar. İştah açmak için en uygun ilaçlardan biridir.
Bombax
Karbonhidrat ve protein açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan Bombax ilacı kilo almak isteyen kişiler en çok kullandığı ilaçlardan biridir. Zengin içeriği sayesinde hızlıca kilo alabilirsiniz.
Gianna
Gianna da W-Max gibi bitkisel içerikli bir ilaçtır. İçeriğinde E vitamini, D vitamini, keçiboynuzu, gingsend, riboflavin ve pyrisoxine bulunmaktadır. Metabolizmayı hızlandıran yapısıyla bilinen Gianna, hamilelerin ve 15 yaş altındaki kişilerin tüketmemesi gereken bir ilaçtır. Aksi takdirde çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilir.
Antipsikotik İlaçlar
Antipsikotik ilaçlar herhangi bir besin takviyesi sağlamaz. Bunun yerine sadece iştahınızı arttırır ve daha fazla yemenizi sağlar. Antipsikotik ilaçlara olanzapin, risperidon, klozapin ve klorpromazin örnek verilebilir. Bu ilaçları içmeniz durumunda kısa sürede kilo aldığınızı fark edeceksiniz.
Antikonvülzan İlaçlar
İştah arttırarak kilo aldıran bir başka ilaç grubu da antikonvülzan ilaçlardır. Gabapentin, vigabatrin ve karbamazepin gibi ilaçlar kilo almaya yarayan antikonvülzan ilaçlardır. Karbamazepin bu ilaçlar arasında etkisi en az olan ilaçtır. Kilo almak için faydalı olsa da diğer ilaçlar kadar etkili değildir.
Beta Bloker İlaçlar
Normalde kalp rahatsızlıkları için kullanılan beta bloker ilaçların bazıları kilo alımına da yardımcı olmaktadır. Atenolol ve propanolol gibi beta bloker ilaçlar metabolizmanızı yavaşlatıp su tutulumunu arttırarak kilo almanıza sebep olmaktadır. Yeni nesil beta bloker ilaçlar kilo alımı için pek kullanılmasa da özellikle atenolol ve propanolol ilaçlarını kullanabilirsiniz.
Antialerjik İlaçlar
Antihistaminik ilaçlar olarak da bilinen antialerjik ilaçlar adından anlaşılabileceği üzere alerjisi olanların kullandığı ilaçlardır. Bu ilaçlar diğerlerine göre daha farklı bir şekilde kilo aldırmaktadır. Herhangi bir iştah açtırıcı etkisi olmayan antialerjik ilaçlar kullanıldığı zaman kişinin daha çok uyumasına ve normalden daha hareketsiz olmasına neden olur. Böylece, kişinin aktivitesi azaldığı için dolaylı yoldan kilo alımı olmaktadır. En çok kullanılan antialerjik ilaçlar loratidin, siproheptadin, difenhidranil ve setirizindir.
Doğum Kontrol İlaçları
Sadece progestoren içeren doğum kontrol ilaçları sıvı tutulum sağladığı için kilo almanıza yol açar. Progestoren içeren doğum kontrol ilaçlarının haricinde oral yoldan alınan doğum kontrol hapları her ne kadar kilo alımına sebep olduğu düşünülse de aslında hiçbir şekilde kilo alımı sağlamaz.
Anti Diyabetik İlaçlar
Diyabet hastalığının tedavisinde kullanılan anti diyabetik ilaçlar kan şekerini düşürdüğü için bu duruma bağlı olarak iştahı da arttırmaktadır. Böylece kişide gözle görülür bir kilo alımı meydana gelmektedir. Ayrıca, tolazamid ve glipizid gibi anti diyabetik ilaçlar yağ hücrelerinin dönüşümünü sağladığı için kilo alımına sebep olmaktadır. Yine diyabet tedavisinde kullanılan metformin ilacı ise diğer ilaçların aksine obezite tedavisinde kilo vermek isteyen kişiler tarafından kullanılmaktadır
Antidepresanlar
Antidepresan ilaçlar kilo alımı dendiğinde akla gelen ilk ilaç türünden biridir. Bu ilaçlar iştahınızı arttırıp hareket miktarınızı azaltarak kilo almanızı sağlamaktadır. Doksepin, amitriptilin, imipramin gibi antidepresanlar yoğun bir kilo alımına sebep olurken nortriptilin ve desipramin gibi antidepresanlar daha az kilo aldırmaktadır.