Bebeğim Kilo Almıyor
Canlılar için doğum, çok önemli bir olaydır. Neslin devamının sağlanması için doğum yapılmaktadır. Peki bebeğiniz doğdu ve kilo almıyor mu? Bu konuda nedenlerini inceleyip çözümlerini okuyabilirsiniz.
Bebek Kaç Kilo Olmalı?
Bebekler, ilk doğduklarında kilolarının %10’una kadarını kaybedebilirler. 2 ile 3 hafta arasında tekrar eski kilolarına geri dönerler ve daha fazla kilo almaya başlarlar. Bir bebeğin kilosu genel olarak doğumdan 6 ay sonra yaklaşık 2 katına, 13-15 ay sonra ise 3 katına çıkmaktadır. Tabii ki bunlar ortalama değerlerdir. Her bebeklerin gelişimi farklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Biri daha hızlı büyürken diğeri daha yavaş gelişebilir. Bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
Bebekler, 1 aylık iken 3 kilogram ve 50-60 cm boy aralığında olmalıdır. 6 aylık iken 5.5 kilogram ve 60-73 cm aralığında olmalıdır. 1 yaşında iken ise yaklaşık 7.5 kilogram ağırlığında ve 70-85 cm aralığında olmalıdır. Eğer bebeğiniz bu şartları karşılıyor ise bebeğinizin beslenme konusunda bir sorunu bulunmamaktadır.
Bebeğim Neden Zayıf Gözüküyor?
Eğer bebeğinizin boyu uzun ise zayıf gözükebilir fakat daha kısa bir boyu var ise daha kilolu gözükebilir. Fakat eğer durum bu değilse ve gerçekten zayıf olduğunu düşünüyorsanız bunun çeşitli sebepleri vardır. Bildiğiniz üzere yeni doğan bebekler, anne sütü ile beslendiğinden dolayı genel olarak aynı şekilde gelişmektedirler. Sonraları beslenme düzenine göre kilolar değişiklik göstermektedir.
Eğer bebeğiniz hareketli ise daha fazla kalori yakacağından daha zayıf gözükebilir. Fakat bebeğinizi düzenli olarak besliyorsanız ve çok hareketli değilse sorun daha farklı olabilir. Örneğin soğuk algınlığı, kusma, idrar yolu enfeksiyonları gibi durumlar bebeğinizin zayıf olmasını sağlayabilir. Eğer ki bebeğiniz sağlıklı ve zayıf görünüyorsa bir sorun olmayabilir. Bu durumun genetik olma ihtimali de bulunmaktadır.
Bebeğin Kilo Alması Yavaşladı
Eğer bebeğinizin kilo alması yavaşladıysa bunun birkaç nedeni olabilir. Öncelikle bebeğinizin davranışlarını kontrol etmelisiniz. Eğer bir sorun yok ise anne sütü ile ilgili bir durum olabilir. Eğer bu konuda da bir sıkıntı yoksa bebeğinizin hastalanması ile ilgili de olabilir. Eğer bebeğiniz hasta ise beslenme ve kilo alımı konusunda bazı değişiklikler yaşayabilir.
Çözümler Nelerdir?
Bebeğinizin kilo alması için birçok çözüm yolu bulunmaktadır. Eğer bebeğinizin kilo almasını istiyorsanız sizlere birkaç tavsiye vereceğiz.
Dediğimiz gibi yeni doğan bir bebek, ilk haftalarda kaybettiği kiloyu tekrar almaktadır. Sonrasında zamanla gelişmeye başlar. Bebeğiniz, geliştikçe kilo alır. Eğer bebeğiniz kilo alamıyorsa bunun için yapmanız gereken birkaç çözüm yolu bulunmaktadır. Öncelikle bebeğiniz için bir çizelge hazırlayın. Bu çizelgeye bebeğinizin her gün kaç kilo ve boyda olduğunu hesaplayın. Eğer bebeğiniz bir günde en az 8 defa acıkıyorsa ve yemek yiyorsa, 1 gün içerisinde en az 5 kez altını değiştiriyorsa, eğer idrarı açık renkli ise ve sağlıklı görünüyorsa bebeğiniz yeterli şekilde besleniyor demektir.
Bebeğiniz, yukarıda da bahsettiğimiz gibi öncelikle yeterince beslenmelidir. Uykusunu düzgün bir şekilde ve yeterli seviyede almalıdır. Ayrıca dış etkenlere karşı da dikkatli olmalısınız. Bebeğiniz, dış etkenlerden etkilenerek yemek yemeyebilir. Bundan dolayı bebeğinizin güvende hissetmesini sağlamalısınız.