Besin Takviyesi Nedir?
Gün geçtikçe artan fast food tüketimi sayesinde toplum olarak beslenme alışkanlarımız her geçen gün değişiyor. Sağlığımızı olumsuz etkileyen bu durumdan kurtulmanın birçok yolu bulunmaktadır. Sağlıklı yaşam ve stresle mücadele gibi konularda bizlere oldukça faydalı olan bu yollardan biri de besin takviyesidir. Peki besin takviyesi nedir?
Besin Takviyesi Nedir?
Gün içinde yediğimiz besinlere ek olarak alınan besinlere besin takviyesi adı verilir. Ek gıda olarak da bilinen besin takviyesinin amacı gün içinde yeteri kadar alamadığınız gıdaları ek takviye yoluyla almaktır. Genellikle hap, tablet, sıvı veya kapsül formlarda olan besin takviyesi çeşitli dozlarda ve çeşitli kombinasyonlarda tüketilebilir. Bu dozlar ve kombinasyonlar tamamen vücudunuzun ihtiyacına göre şekillenmektedir.
Besin takviyesi yetersiz beslenen kişiler için oldukça faydalıdır, fakat bazı besin takviyesi miktarının tam olarak belirlenemediği durumlarda sağlığınız açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden besin takviyesi, genellikle günlük doz önerisi ve bu dozu aşmamak gerektiğini belirten bir uyarı ile satılır.
Besin Takviyesi Çeşitleri
Besin takviyesinin birçok çeşidi bulunmaktadır. Vücudunuzun ihtiyacına göre kullanabileceğiniz besin takviyesi çeşitleri şunlardır;
Vitaminler ve Mineraller
Vitaminler ve mineraller, en çok kullanılan besin takviyesi çeşitlerindendir. Vitaminler ve mineraller direkt besin yoluyla alınabildiği gibi tüketilen gıdalara ek olarak da alınabilmektedir. İhtiyacınıza göre alınan vitamin ve mineral desteği sağlığınız olumlu yönde ilerlemesine sebep olacaktır.
Amino Asitler
Proteinlerin yapıtaşı olan amino asitler genellikle tablet olarak satılmaktadır. Amino asitlerin bazıları vücudumuz tarafından üretilirken bazıları da ek gıda olarak alınmaktadır. Amino asitlerin kullanımı sağlığınız için tehlikeli olabileceğinden dolayı bir uzman tarafından önerilmediği sürece amino asit desteği almayın. Aksi takdirde tansiyon, koroner arter hastalığı ve felç gibi durumlar meydana gelebilir.
Bitkisel İlaçlar
Bitkilerden elde edilen besin takviyesine bitkisel ilaçlar denir. Sağlıklı besin denince akla gelen ilk besinler bitkiler olduğu için bitkisel ilaçların tüketimi oldukça yaygındır. Ginseng ve ekinezya gibi bitkisel ilaçlar oldukça sağlıklı olmasına rağmen tüm besin takviyelerinde olduğu gibi fazla tüketmek yanlıştır.
Probiyotikler
Probiyotikler tablet ve toz şeklinde alınabileceği gibi doğal besinlerden de alınabilmektedir. Uzmanlar aksi gerekmedikçe doğal besinler ile probiyotik almayı önermektedir. Probiyotik içeren doğan besinler şunlardır: Ev yapımı yoğurt, salatalık turşusu, kefir, kombu çayı ve tarhana çorbası.
Enzimler
Ananas, bal, mango ve muz gibi besinler yüksek oranda sindirim enzimi içeren doğal besin takviyelerinden bazılarıdır. Vücutta yeteri kadar sindirim enzimi olmadığında sindirim düzgün bir şekilde gerçekleşemediği için gerekli olan durumlarda enzim takviyesi almak gerekir.
Besin Takviyesi Kilo Aldırır mı?
Besin takviyesi kilo aldırır mı sorusu besin takviyesi alan kişiler tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. İngiltere’de yapılan bir araştırma sonucunda besin takviyesinin kilo aldırmadığı, aksine kilo vermeyi sağladığı ortaya çıkmıştır. Erkekler üzerinde yapılan araştırmada vitamin kullanan erkeklerin vitamin kullanmayan erkeklere göre daha az kilo, yağ ve kitle vücut endeksine sahip olduğu görülmüştür. Daha sonra kadınlar üzerinde yapılan testlerde de önceki testlerle aynı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu yüzden, besin takviyesi kilo aldırmaz.
Besin takviyesi kilo aldırmamasına rağmen kilo verme konusunda oldukça fayda sağlamaktadır. Eğer amacınız kilo vermek veya fazla yemeyi önlemekse multivitamin desteği almak acıkma hissinizi körelteceği için istediğiniz sonuçları almanızı sağlayacaktır. Halihazırda kilo verdiyseniz ve kilo verirken uyguladığınız diyeti artık uygulayamıyorsanız besin takviyesi almak faydalı olabilir. Bu durumda besin takviyesi almak yemek yeme sıklığınızı azaltacağı için önceden verdiğiniz kiloyu tekrar almanızın önüne geçecektir.