Gebelikte Kilo Vermek
Hamilelik süreci bir kadın için en özel en muhteşem olaylardan biri olarak bilir. Kişinin yaşayabileceği ilk ve en özel süreçlerden biri olarak görülür. Oldukça özel bir olay olarak bilinir. Örneğin ilkokula başladığı gün, üniversiteyi kazandığını öğrendiği an, evlendiği gün, mezun olduğu gün, ilk iş günü ve daha birçok özel gün içerisinde hiç birisi bir çocuk sahibi olmak kadar özel ve insana yaşam kaynağı olamaz. Hayatın bu en mühim aşaması elbette ki zorlu bir sürece de sahiptir. Bu süreç içinde anne adayı hem kendine hem de bebeğine iyi bakmakla sorumludur. Hayatının her bölümünde sorun olmaya devam eden kilo problemi de, gebelik süreci boyunca kadına eklenen problemlerin bir tanesidir. Her gebe kadın az ya da çok maalesef mutlaka kilo alır. Kilo alımı ise her normal kadında olduğu gibi her hamile kadında da oldukça farklıdır. Çünkü herkesin kendine özel bir metabolizması, genetiği, hayat tarzı, yaşam temposu ve fiziksel özellikleri vardır.
Gebelikte kadınların kilo alma durumları çeşitlilik gösteren bir durumu kapsar. Örneğin bazı hamile kadınlar gebeliklerinin ilk haftalarında birden fazla kilo alabilir. Daha sonra ise kilo alım hızları yavaşlamaya başlayabilir. Kimi hamile kadınlar ise ilk aylarda bulantı şikayetlerinden dolayı az ya da hiç kilo almayabilir ve hatta bazen kilo bile verebilirler. Kimi hamileler de hamilelikleri boyunca hızlı bir şekilde kilo alabilirler. Ne şekilde olursa olsun değişmeyen tek şey hamile kadınların mutlaka kilo aldığı durumudur. Bu durum kadınlarda başlı başına bir problem oluşturmaktadır. Hayatı boyunca kilo almamak ve kilo vermek için mücadeleye giren, diyet yapan, dengeli beslenen ve birbirinden çeşitli kilo verdirici yöntemlere başvuran hamile kadının verdiği bütün çabalar bir anda suya düşer. Şimdi gebelikte kilo vermek konu başlığımızı biraz daha açarak sizinle gerekli detayları paylaşacağız.
1) Hamilelikte zayıflama diyetlerinden uzak durun.
Diyetisyeninizin önermediği şekilde ya da anne-bebek sağlığı açısından tehlikeli bir durum gözlenmediği sürece kendi kendinize kilo vermeyi denemeyin. Gebelikte kilo vermek için diyet yapmak kesinlikle tehlikeli olabilir.
2) Diyetisyeninize veya doktorunuza sorun.
Hamilelik döneminde kilonuzun arttığını düşünüyorsanız ve bununla başa çıkamayacağınızı hissediyorsanız, aşırı kilo alımını durdurmak ve bebek sağlığını korumak için uzman yardımı almanız gerekebilir. Yukarıda belirttiğimiz gibi çeşitli diyetler veya farklı beslenme yollarını denemekten kaçınmanızı öneriyoruz.
3) Günlük kalori ihtiyacınıza dikkat edin.
Gebelikte kilo vermek için gereken dikkatlerden biri de alınan kaloriye dikkat etmektir. Normal bir kiloda hamileliğe başlayan kadınların normalde aldıkları kaloriden sadece 300 kalori kadar fazlasını almaları önerilmektedir.
Normal kiloda olan gebe kadınlar, günde yaklaşık 1900-2500 kalori arası almalıdır.
4) Boş ve gereksiz kalori alımından kurtulun.
Şeker ilave içeren hazır gıdalardan ve tabi ki sağlığımızın en büyük düşmanı olan katı yağ kullanımından kaçının. Ayrıca kafein içeren ve çiğ deniz ürünlerinin tüketiminden uzak durmakta fayda sağlayacaktır. Gebelikte kilo vermek için boş ve gereksiz kalorileri 9 ay boyunca hayatınızdan uzak tutun.
5) Küçük porsiyonlar ile sık beslenin.
Günde üç ana öğüne göre çeşitli ve küçük porsiyonlarla beslenmenin, aşırı ve daha fazla yemeye göre daha sağlıklı bir yol olduğunu ifade eden Diyetisyen Emre Uzun; Böylelikle küçük porsiyonlara olan alışkanlığınızı ve isteğinizi daha kolay artırabileceğinizi söylüyor. Çok büyük porsiyonlar içeren bir öğün tüketmek, bulantı, gıdalardan tiksinme gibi problemlere yol açabilir.