Güneş Işığının Kilo Üzerindeki Etkileri
Güneş ışığının kilo üzerindeki etkileri, insülin direncini dengeleyerek kilo vermeyi kolaylaştırma yönündedir. Bilim insanlarının bulduğu son verilere göre güneş ışığında bulunan bol miktarda D vitamini sadece vücudun ihtiyacı olan hormonu yani D vitaminini karşılamada değil genel vücut sağlığı üzerinde de etkili olduğunu göstermiştir.
Güneş ışığının kilo üzerindeki etkisi fark edilmeden önce uzmanlar, D vitamininin sadece kas ve kemik sağlığı üzerinde etkili olan bir vitamin olduğu kanısındaydı. Son bulunan verilere göre ise D vitamini gerek kas ve kemik sağlığı gerekse genel vücut sağlığı anlamında çok faydalı bir hormondur. Obezite tedavisinde önemli bir rolü olan insülin direncini dengeleyerek kilo kontrolünde etkin rol oynar.
D Vitamini Nerelerden Alınır?
D vitamini kaynakları somon ve sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısıdır. En temel anlamda D vitamini içeren besinler bunlardır fakat bu besinler insan vücudunun ihtiyacı olan D vitamininin ancak %10 ila %20’si kadarını karşılayabilir.
Vücudumuzun en temel D vitamini kaynağı ise güneş ışığıdır. Güneş ışığında bol miktarda bulunan D vitamini vücudumuzun ihtiyacını karşılayabilecek miktardadır. Günde en az 15 dakika güneşten D vitamini almak insan vücudu için oldukça faydalıdır.
D Vitamini Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
D vitamini alırken dikkat edilecek ilk husus 30 ng/ml ila 50 ng/ml miktarını aşmamaktır. Gereğinden çok daha fazla alınan D vitamini takviyesi yarar yerine zarar sağlamaktadır. Bu sebepten dolayı güneşlenirken dikkatli olunmalıdır.
Aşırı terleme, ishal, yorgunluk ya da halsizlik gibi durumlarda D vitamini eksikliği yaşanıyor olabilir. Ayrıca obezite tedavisinde de doktorlar hastanın D vitamini değerini ölçmektedirler. Çünkü artık güneş ışığının kilo üzerindeki etkilerinin ne denli olumlu olduğu bilinmektedir.
D vitamini alırken dikkat edilecek diğer nokta ise yağsız beslenmedir. D vitamini yağda çözünen bir vitamin türü olduğundan dolayı aşırı yağsız beslenmek D vitamininin vücutta olumsuz etki etmesine neden olabilmektedir.
Aşırı D Vitamini Alınırsa Ne Olur?
Aşırı D vitamini alımı vücut sağlığı açısından zararlı bir eylemdir. Özellikle 150 ng/ml ve daha üstü miktarlar toksit etki yaratmaktadır. Obezite tedavisi gören ve zayıflamak isteyen kişiler doktorlarının gözetimi altında ve onların söylediği miktara göre güneşe çıkmalı, D vitamini almalıdır.
Gereğinden fazla ve kontrolsüz şekilde alınan D vitamininin sebebiyet verebileceği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:
- Kas ağrısı
- Aşırı halsizlik
- Bulantı
- Kusma
- İdrar ile atılan kalsiyum miktarında artış
- Böbrek taşı oluşumu
- Kabızlık
- Kalpte ritim bozukluğu oluşma ihtimali
- Pankreas iltihaplanması da denen pankreatit hastalığı
Günde Kaç Dakika Güneşlenmek Gerekir?
Uzmanların tavsiyesine bakıldığında günlük güneşlenme süresi 15 dakika olmalıdır. Besinlerden yeteri düzeyde alamadığımız ve vücudumuzun ihtiyacı olan D vitaminini karşılayabilmek adına günde 15 dakika güneşlenmek gereklidir.
Bu güneşlenme eylemi sırasında kolaya kaçmamak lazımdır. Pencerenin ardından güneşlenmek ya da arabada kolları camdan sarkıtmak yeterli güneşlenme seviyesini oluşturmaz. Yeterince güneşlenebilmek için kolların, bacakların, yüzün, boynun ve ellerin güneşi net olarak görmesi gereklidir.
Türkiye’de Hangi Mevsimde Güneşlenirler?
Türkiye’nin güneşlenme mevsimi; ülkenin coğrafi konumu ve iklim özellikleri dikkate alındığında Mayıs ile Kasım ayları arasındadır. Bu tarih aralığında obezite dahil olmak üzere genel vücut sağlığı ve kas ve kemik sağlığı açısından oldukça değerli olan D vitamini verimli şekilde alınmaktadır.
Günlük olarak saat 10.00 ile 15.00 saatleri arasında güneş ışığı almak oldukça önemlidir. 15 dakika boyunca alınacak olan güneş ışığı kas ve kemik sağlığı başta olmak üzere genel vücut sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Güneş ışığının kilo üzerindeki etkileri obezite hastalığının tedavisinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır ve bu yüzden özellikle obezite tedavisi görenler günde 15 dakika güneşlenmeyi ihmal etmemelidir.