Karpuz Kilo Yapar mı?
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuz, sulu yapısı ile sıcak havalarda sofraların vazgeçilmez bir parçasıdır. Karpuz vitamin açısından zengindir ve bol miktarda lif içerir. Sıcak havalarda her yaştan insan tarafından iştahla tüketilen karpuz, bir favori olmasına rağmen, bir merak meselesi olmaya devam ediyor. Bu nedenle, az miktarda karpuz tüketirken, daha fazla karpuz tüketilen herhangi bir meyve gibi şeker içeriği nedeniyle kilo alımına neden olabileceği gibi, vücut için birçok fayda sağlar.
Kan şekerinde dalgalanmalara neden olan bu durum, fast food için de zemin hazırlıyor. Aşırı karpuz tüketimi de midede gaz ve şişkinlik gibi sorunlara neden olur. Günde iki veya üç dilim karpuz yemek birçok açıdan yararlıdır, ancak bu miktarın arttırılması ekstra kalori ve şeker alımı açısından bir sorundur. Diyet yapanlar için az miktarda karpuz tüketimi önerilir. 150 gram karpuz yaklaşık 50 kalori içerir. Bu bir dilim ince ekmekten daha az kalori içerir. Bu nedenle, bir porsiyon karpuz tüketmek besleyici ve düşük kalorili bir seçenektir.
Diyete aç olduğunuzda bir dilim karpuz yemek, vücut için gerekli olan vitaminleri almanıza ve sizi dolu tutmanıza yardımcı olur. Karpuzuna kırmızı rengini veren likopen, yaşlanmanın etkilerini önlemenin yanı sıra kalp hastalıklarını önlemede aktif bir rol oynar. Yağsız ve kolesterol içermeyen karpuz; kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi vitaminler açısından zengin bir besindir. Dengeli bir diyet için, günde iki veya üç dilimden fazla karpuz tüketmekten ve karpuzun yanında peynir gibi yan ürünler tüketmekten kaçınmanız, ekstra kalori alımını önler. Çok miktarda su içeren karpuz, yaz aylarında ısı gibi sorunlara karşı çok yararlı olan meyvelerden biridir.
Dünyada domatesten sonra en çok üretilen meyve olan karpuz, yaz aylarında su ihtiyacımızı karşılamak için bolca tüketilmektedir. Tokluk nedeniyle kilo vermek isteyenler, meyvelerin diyet listesinde eksik değildir. Ancak karpuz içeriğindeki şekerin bolluğu nedeniyle, kafaları karıştırmaya devam ediyor. Kilo vermeye çalışırken kilo almaktan korkanlar, karpuzdaki kalori miktarını sorgular.
İşte karpuzun kilo üzerindeki etkisi hakkında bilgi. Son zamanlarda karpuz hakkında birçok gerçek ortaya konmasına rağmen, karpuz herhangi bir meyve gibi şeker içerir. Aşırı karpuz tüketimi de midede gaz ve şişkinlik gibi sorunlara neden olur. Günde iki veya üç dilim karpuz yemek birçok açıdan yararlıdır, ancak bu miktarın arttırılması ekstra kalori ve şeker alımı açısından bir sorundur.
Karpuzun %95’i sudur ve besin değeri birçok gıdada olduğu gibi kabuğunda gizlidir. Bu nedenle, kırmızı etli kısmın yanı sıra kırmızı etli kısmın altındaki beyazımsı kısımda tüketilmelidir. Karpuzun içeriğini incelersek; %91 karbonhidrat %6 protein %3 yağ içerir. Bol miktarda A vitamini, C vitamini, potasyum minerali içerir. Ek olarak, karpuz bilinen domateslere ek olarak likopen açısından da zengindir. Likopen bir karotenoiddir ve genellikle kanser veya kardiyovasküler hastalık ile ilişkili anti-enflamatuar özellikleri için incelenen bir antioksidandır.
Başka bir deyişle, karpuz içeriğindeki likopen sayesinde, kanser ve kardiyovasküler hastalıklarla savaşan bir besindir. Doğadaki her besin maddesi bizim için çok faydalıdır; ama her şeyin bir dengesi olmalı. En faydalı olduğunu bildiğimiz en kanıtlanmış su bile zararlı olabilir. Karpuz besin içeriği bakımından zengin olmasına rağmen, aşırı tüketimi ne yazık ki zararlıdır. Tüketirken, yemek yemekten ziyade belirli kısımları tüketmek daha sağlıklı ve faydalıdır. Diyabet, insülin direnci ve polisiklik hastalığı gibi sağlık sorunları olan insanlar mümkün olduğunca az karpuz tüketmelidir.