Kilo Alma Sebepleri
Vücudun normal kiloda kalabilmesi için yakabildiğimiz kalori kadar gıda almamız gerekir. Eğer yakabileceğimizden daha fazla kalori alırsak, fazla kaloriler vücudumuzda yağ olarak depolanır ve kilo problemi ortaya çıkar. Alınan karbonhidratlar vücutta sadece glikojen olarak depolanıyor. Devamlı olarak fazla alınan kaloriler ise vücudumuzda yağa dönüşerek depolanıyor ve kilo alıyoruz. Kilo alma sebepleri olarak ilk akla gelen budur. Obezitenin giderek çoğalmasının sebebi, kolay yaşam biçimi nedeniyle hareket etmenin azalması, fazla kalori almak ve fastfood alışkanlıklarının gittikçe artmasıdır.
Erişkin yaşlarda kilo alma sebepleri olarak hareketsiz ve aşırı beslenme önde geliyor. Bunun dışında yaşın ilerlemesi ile birlikte de kilo almaya başlanır. Kadınlar için kilo alma sebeplerinin en fazla olduğu zamanlar hamilelik, bebek emzirme ve menopoz dönemleridir. Kilo alma sebepleri olarak gösterilecek hastalıklar ise; tiroit bezi yetmezliği, kan şekerinin düşük olması, böbreküstü bezinin aşırı kortizon üretmesi ve yumurtalıklardaki kistlerle karakterize polikistik over kisttir. Genelde insanlar evlenip düzenli bir hayata geçtikten sonra ya da sigarayı bıraktıktan sonra iştahı açıldığından dolayı da kilo alıyor. Az su içmek, aşırı alkol tüketmek, depresyon ve bazı psikolojik problemler, emeklilik ve gece vardiyasında çalışmak gibi, bazı sosyal ve psikolojik nedenler de kilo alma sebepleri arasındadır. Anne ve babanın kilolu olması gibi genetik faktörler de etkilidir.
Zayıflama Takıntısı Olmak
Zayıflamayı takıntı yapan bazı insanlar, uzun süre yemek yememe veya yemeyi kısma döneminden sonra, aşırı bir yeme dönemine girerler. Bu yüzden de daha fazla kilo alırlar. Zayıflamak istediğiniz zaman uzun süre yemek yememe ya da yemeyi kısma gibi şeyler yapmayın. Sonrasında vücut kendini bırakıyor ve her şeyi canınız istiyor. Aşırı bir yeme dönemine girebilirsiniz.
Çocukluk Döneminde Fazla Kilo Olmasının Sebebi
Çocukluk döneminde fazla kilolu olmanın sebebi de, erişkinlerde olduğu gibi genetik yük ya da beslenme, hareket azlığı önemli rol oynuyor. Anne ve babanın fazla kilolu olması ve ailedeki hareketsiz yaşam biçimi, yanlış beslenme alışkanlığı, çocuklarda obezite oluşumunun en önemli nedenlerdir.
Psikolojik Durumlardaki Fazla Kilo
Bazı psikolojik problemler de fazla kilo yapabiliyor. Stres ve depresyon fazla kilo almaya ve aşırı abur cubur tarzı atıştırma yemeye sebep olur. Bu hastaların çoğunda tıkanırcasına yemek yeme krizleri ve gece atıştırmalıkları vardır. Aynı zamanda kullandıkları psikolojik ilaçlar da iştah açar.
Kilolu Olmanın Yaşı Yoktur
Obezite ve fazla kilo her yaşta olabilir. Şeker hastası anneden doğan bebeklerde fazla kilo riski ve karında yağlanma fazlalığı vardır. Yeni doğan bebeklerin baş çevresi küçükse eğer, fazla kiloluluk riski yüksektir. Fazla kilolu olması çocukluk döneminde ortaya çıkabileceği gibi ileriki yaşlarında da çıkabilir.
Kilo Alma Sebebi Olarak Yeme Bozuklukları
Kilo alma konusunda yanlış yemek yeme alışkanlıklarının da çok büyük bir önemi vardır. Bu yeme bozukluklarına örnek vermek gerekirse eğer; hızlı yemek yemek, büyük lokmalar halinde yutmak, az çiğnemek ve çatalı, kaşığı hiç elden bırakmamak, öğün atlamak, öğün aralarında abur cubur atıştırmak, televizyon bilgisayar ya da kitap gazete okurken yemek yemek, üzüntü ve sıkıntılı olduğunuz durumlarda yemeğe saldırmak, çok fazla yemek, tatlı ikramlarını reddetmemek, akşam yemeğinden sonra geç saatlere kadar atıştırmalık yemek gibi şeyler ve özellikle az su içmek çok yanlış davranışlardır.
Özellikle evlerimizde kapalı kaldığımız ve git gide kilo almaya başladığımız bu dönemde bu bilgilendirme yazısı çok iyi oldu farkında olmadan birçok hata yapıyor ve dikkat etmiyormuşuz.