Kozmetik Ürünlerinin Sağlığa Etkileri
Dünyada pek çok kadın ve erkek tarafından kullanılan kozmetik ürünlerinin sağlığa olumsuz etkileri mevcut olabilir. Olumsuz etkilenmelerin ortaya çıkması, cilt tipine uyumlu ürünler kullanmamaktan kaynaklanır. Ayrıca kozmetik ürünlerinden çok fazla yarar beklemek ve kullanımda aşırılık göstermek de istenmeyen sonuçlara sebep olur. Kozmetik ürünlerinin sağlığa etkileri psikolojik ve fizyolojik olarak sınıflandırıldığı zaman, bu malzemelerin göstereceği etkiler şöyle sıralanabilir:
Kozmetik Malzemelerinin Psikoloji Üzerindeki Etkileri
- Kozmetik ürünlerinin kullanım amacına bağlı olarak, insanlar kendilerini daha güzel ya da yakışıklı hissedebilir. Bu durum ise özgüveni büyük oranda artırır.
- Kozmetik sektöründe bulunan ürün seçenekleri sadece aksesuar malzemelerinden meydana gelmez. Şampuan, sabun, duş jeli, cilt temizlik losyonları, sivilce ve akne karşıtı jeller gibi pek çok hijyen ürünü de mevcuttur. Bunların kullanılması durumunda insanlar kendilerini daha hijyenik, rahat ve mutlu hissedebilir.
- Kişisel bakım ürünleri satın almak, şahsi açıdan yararlı olacağı bilinen ürünler temin edildiği için memnuniyet hissi ortaya çıkarır.
- Özellikle etkileyici reklamlara sahip olan ürünler kullanıldığında, doğru bir şey yapıldığı düşünülür.
- Kozmetik ürünleri arasında tercih yaparken cilt tipine uygun seçenekleri değerlendirmemek bazı kötü sonuçlar verebilir. Bu durumda ürün kullanıcısının depresyona girme riski artar.
- Kalitesiz ürünlerin sebep olabileceği kalıcı hasarlar kişiye kendisini çirkin hissettirebilir.
- Fiyat aralığı çok yüksek ürünleri satın almak pişmanlık duygusu ortaya çıkarabilir.
Kozmetik Ürünlerinin Vücut Sağlığı Üzerindeki Etkileri
- Kişisel temizlik ürünlerini orantılı şekilde kullanmak vücut temizliğini sağlayan en önemli etkendir. Bu durumda çeşitli saç hastalıkları, cilt hastalıkları, tırnak hastalıkları ve benzeri problemlerin görülme riski ortadan kalkabilir.
- Saç bakım yağı, saç kremi, sakal bakım köpükleri gibi yardımcı ürünler, hem dış görünüş hem de bakım yönünden fayda sağlar.
- Birbirinden farklı kozmetik ürünlerinin yan etkileri arasında cilt kuruluğu, cilt yağlanması, döküntü, kaşıntı, kızarıklık, sivilcelenme ve yara oluşumundan söz edilebilir.
Kozmetik Ürünlerinin İçerdiği Zararlı Maddeler Nelerdir?
Kozmetik ürünlerinde bulunan zararlı maddeler, cilt dokusunun elastik yapısına etki ederek kırışıklık ve erken yaşlanma riskini artırabilir. Ayrıca gözeneklerin bu maddelerle tıkanması halinde cilt yağlanması ve akne problemlerinin yaşanması da mümkündür. Çeşitli cilt bakım ürünlerinde en fazla rastlanan maddelerden yalnızca birkaçı şöyledir:
- Hayvansal Yağlar: Balina ve fok balığı gibi çeşitli deniz canlılarının yağları, ruj ve diğer dudak bakım ürünlerinin pek çoğunda bulunur. Esas olarak faydalı oldukları bilinen bu yağların cilt üzerinde birikmesinden dolayı lezyon oluşumu gözlenebilir.
- Paraben: Bazı şampuanlarda bulunan paraben koruyucu madde görevi görür. Şampuanların uzun süre dayanabilmesini sağlarken saç derisinin zamanla tahriş olmasına yol açabilir.
- Triclosan: En çok şampuan ve duş jellerinde bulunan Triclosan, cilt üzerindeki fazla yağın sökülmesini sağlar. Fakat cildin doğal yağ tabakası da bu maddeden etkilenir. Cilt kuruluğunun başlıca sebeplerinden biri Triclosan’dır.
- Silikon: Jel kıvamındaki cilt bakım ürünlerinin neredeyse tamamında silikon vardır. Kıvam artırtıcı olarak kullanılan bu madde, cilt üzerinde katman oluşturarak sivilcelenmeye yol açar.
Normal Cilt Tipi İçin Kozmetik Ürünleri Hangi Özellikte Olmalıdır?
Kozmetik ürünlerinin sağlığa etkileri çok fazla olduğundan, ürün tercihi yaparken dikkatli davranılması gerekir. Standart durumdaki cilt tipleri için en uygun ürünler ise şu özellikleri taşır:
- Tuzsuz ve parabensiz şampuanlar
- Pudrasız deodorantlar
- Saç şekillendirme için; silikon ilavesiz besleyici ürünler
- Nemlendirici ya da kurutucu özelliği baskın olmayan ürünler