Ramazanda Kilo Verme
Ramazan ayları kilo almaya en müsait olduğumuz dönemlerden biridir. Öğün sayısının ve fiziksel aktivitelerin azalması ve uzun süreli açlık nedeniyle metabolizma hızının da azalması sahur ve iftarda yanlış beslenme seçimleri ramazan bittiğinde tartıda çok fazla kilo görmeye neden olabilmektedir. Ramazanda kilo verme için yapmamız gereken bazı şeyler var peki ramazanda kilo verme nasıl yapılır? Ramazanda nasıl kilo verilir?
Sahuru Atlamak Çok Büyük Bir Hata
Ben zaten açlığa dayanabiliyorum sahur yapmama asla gerek yok ne kadar az yersem o kadar iyidir o kadar kolay zayıflarım diye kesinlikle düşünmeyin. Ramazanda yediğimiz en önemli öğün sahurdur buna dikkat etmek gerekiyor. Ramazanın gelmesi ile birlikte zaten az olan öğün sayısı sahuru da atlamayla beraber daha da azalmaktadır, bu durum da metabolizmanın inanılmaz yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle ramazanda sahur yapmaya kati suretle önem gösterin.
Daha Fazla Öğün Yapın
Metabolizmanın hızlanabilmesi için günlük öğün miktarınızı artırmanız gerekmektedir. Bunun için iftar yaptıktan iki saat sonra tekrar beslenin ve yatana kadar iki saate bir yemek yemeye özen gösterin ancak yediklerinizin kalorilerinin de düşük olmasına özen gösterin bu sayede hızlıca zayıflayabilirsiniz. Sahuru biraz daha erkene alabilirseniz çok iyi olur. Ezan okunmadan yarım saat kadar önce bir ara öğün daha yaparak günü kapatabilirsiniz. Bu sayede ramazan boyunca günde 4-5 öğün beslenebilirsiniz. Öğün sayınızı artırarak tek seferde fazla yemek yemekten kaçınıp ramazan boyunca mide rahatsızlıkları ve problemlerin de önüne geçmiş olacaksınız.
Sofrada Size Ait Bir Tabak Olsun İçinde Sadece Yiyeceğiniz Kadar Yemek Olsun
Ramazanda kilo verme işlemi için yapmanız gereken en önemli şeylerden biri ise porsiyon kontrolüdür. Bu noktada sofrada kendinize ait bir tabak bulundurmanız porsiyon kontrolü için önemli olacaktır. Yiyeceğiniz kadar yiyeceği tabağınıza alın ve tabağınız bittikten sonra sofradan kalkmaya özen gösterin. Tabağınızı küçük miktarlarda tercih etmek daha dolu gözükmesini sağlayarak gözünüzü de doyuracaktır.
Bol Su İçin
Fazla yemek yemediğimizden dolayı genelde ramazan da pek susamayız. Bu nedenle su tüketimine dikkat etmemiz gerekiyor. Su metabolizma hızını artırarak kilo vermenize yardımcı olacaktır. Bunun için ramazanda su tüketimini ihmal etmemek gerekiyor. İftarla birlikte suya yüklenmek yerine su tüketimini iftar ve sahur arasına eşit bir şekilde yayın. Günlük en az 2,5 litre su tükettiğinize emin olun.
Yağ Tüketimini Azaltın
Aşırı yağlı besinlerin tüketiminden kaçınmanız gerekiyor. Yemeklerinizi pişirmek için kızartma yerine haşlama yapmanız doğru seçim olacaktır. Ya da ızgara buğulama gibi pişirme tekniklerini kullanabilirsiniz. Yemeklere koyduğunuz yağ miktarına da dikkat etmeniz gerekiyor. 1 kg sebze yemeği için 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve 1 su bardağı pilav makarna ve kuru baklagiller için bir yemek kaşığı zeytinyağı yeterli olacaktır. Et tavuk ve balık pişirirken ise ilave yağ kullanmadan kendi yağı ile pişirmeye özen göstermek gerekiyor. Salatalara ekleyeceğiniz maksimum yağ miktarını ise iki tatlı kaşığı olarak kullanmanız iyi olacaktır.
Salata Yiyin
Salata özellikle çok düşük kalorili oluşu ve yüksek lif içeriği nedeniyle daha fazla tokluk hissetmenizi sağlayacaktır. Bunun içi ana öğüne geçmeden açılışı salata ile yapabilirsiniz. Salatının yarısını önden tüketerek daha az kalori alarak sofradan kalkabilirsiniz.