Sigarayı bırakmak iştah açar mı?
Sigarayı bırakmanın iştah konusunda doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Sigara bırakıldıktan sonra kilo alınmasının temel nedeni sigaranın içeriğinde bulunan nikotin maddesinin kişinin iştahını engellenmesidir. Sigara bırakıldığında ise nikotin maddesi vücuttan atılacağından kişi ihtiyacı olan normal beslenme düzeyine geri döner ve bu durumda da kilo almış olur. Sigarayı bıraktıktan sonra alınan 3 ya da 5 kilo herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.
Sigara içen kişilerin çoğunluğu bıraktıktan sonra kilo alırım korkusu ile sigara içmeye devam etmektedir. Sigarayı bıraktıktan sonra aşırı derecede kilo alan kişilerin kilo almalarının asıl nedeni sigaranın ağızda yarattığı doluluk hissidir. Bu his geçtiğinde ise kişiler ağızlarını doldurmak için abur cubur tarzı şeylere sarabilirler. Dengesiz bir beslenme alışkanlığı edinen kişi ise doğal olarak kilo alacaktır. Sigarayı bırakmak ve iştah konusunda bu şekilde bir bağlantı kurulabilir.
Sigarayı Bıraktıktan Sonra Metabolik Hız
Sigarayı bırakmanın ardından metabolik hız normal seviyeye düşmektedir. Sigaranın etkin maddesi olan en zehirli maddelerden biri nikotin metabolik hızı hızlandırıcı etkiye sahiptir. Hızlandırma etkisi normal seviyenin üstünde ve sağlıksız bir şekildedir. Yani sigara içen kişi aslında kilo vermez sadece aldığı besinlerden faydalanamaz. Vücuduna ne kadar sağlıklı besinler alırsa alsın sigaranın içindeki zehirli maddeler bu besinlerden faydalanmasını zorlaştıracaktır. Sigarayı bırakan kişinin metabolik hızı ise normal seviyeye düştüğünden bu sırada vücudu daha az kalori harcar. Daha az kalori harcayan vücut ise doğal olarak kilo almaya meyillidir fakat bu kilo alma durumu olumsuz ya da zararlı bir şey değil aksine olumlu bir şeydir. Vücut sağlıklı metabolik kızına kavuşuyor demektir.
Sigarayı Bırakmanın Beslenme Alışkanlığı Üzerindeki Etkisi
Sigarayı bırakmanın beslenme alışkanlığı üzerinde bir etkisi bulunmaktadır. Sigara içen kişi tat ve koku duyularını kaybettiği için yiyeceklere karşı çok meyilli değildir. Ayrıca sigaranın içinde bulunan bazı maddeler serotonin seviyesini de artırıcı etkiye sahiptir. Sigarayı bırakmanın ardından tat ve koku duyusu normal seviyeye döner. Genel olarak sigarayı bırakan kişinin iştahı açılır. Özellikle tatlı ve yağlı besinlere karşı iştahının açılması serotonin seviyesini tekrar yükseltilmesi için olduğu düşünülmektedir. Sigarayı bırakmak ve iştah açılması en iyi bu şekilde özetlenebilir.
Sigara ve Enerji
Sigara ve enerji arasındaki ilişkiye ne nikotin maddesi yüzünden etkilenen bir durumdur. Bazal metabolizma hızını da yani dinlenme halindeki metabolizma hızını da artırıcı etkiye sahip olan nikotin vücudun fazladan kalori yakmasına sebep olur. Kilo alımında temel faktör alınan enerji ve verilen enerjinin denge halinde olması olduğu için sigarayı bırakan kişi aldığı yağ miktarına dikkat etmelidir. Çünkü artık vücudu sağlıklı derecede yağ yakmaktadır. Bunu dengelemek için fazladan ve sağlıksız şekilde yağ almaması gerekir. Eğer bu dengeye dikkat etmezse kilo alabilir.
Ağızda Hissedilen Boşluk
Sigarayı bıraktıktan sonra ağızda hissedilen boşluk hissi insanları abur cubur yeme yönlendirmektedir. Sağlıksız ve abur cubur ile beslenen bir kişinin de kilo alması kaçınılmaz olmaktadır. Bu durum sigaranın bırakılmasının iştahı açtığı yanında değil sadece ağızda bir şeyler olması gerektiği hissinin verdiği bir durum olarak yorumlanmalıdır. Sigarayı bırakan kişi eğer ağzında boşluk hissediyorsa sağlıklı yiyecekler ile bu hissi geçiştirebilir. Örneğin meyve ya da sağlıklı tahıllar yemek bunun için bir çözüm olabilir.
Stres
Stres sigarayı bıraktıktan sonra vücutta oluşabilecek olan bir histir. Bu hissi engellemek adına insanlar yiyeceklerden yardım alabilir ve kendilerini bu şekilde stresten kurtarmaya çalışabilirler. Normalde yediğinden çok daha fazla yiyen kişi kilo alması kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden stresle başa çıkmak için insanların sigarayı bıraktıktan sonra tamamen kendine yemeye vermemesi gerekir. Sigarayı bırakmak ve iştah konusundaki bağlantı bu nedenlerle kısaca açıklanabilir.