Stresin Kilo Üzerindeki Etkileri ve Başa Çıkma Yöntemleri
Günümüzde birçok kişinin karşılaştığı önemli bir sağlık sorunu stresin kilo üzerindeki etkileri olmaktadır. Stres, hem yapıcı hem de yıkıcı olabilir; ancak her iki durumda da bireylerin kilosu üzerinde belirgin etkilere sahiptir. Stres altındayken, bazı insanlar vücudun zorluklara verdiği tepkiyle başa çıkamaz ve bu, iki farklı yönde sonuçlar doğurabilir: artan bir yeme isteği veya tam tersi, iştahsızlık. Bu tepkiler, stresin metabolizma üzerindeki etkisi, iştah kontrol mekanizmaları ve yeme davranışları üzerindeki psikolojik etkiler gibi birçok faktörden kaynaklanır.
Stresin Kilo Üzerindeki Etkileri
Stres Kilo Aldırır Mı?
Stresin kilo üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Zira, zorluk ve gergin durumlarla karşı karşıya kalındığında kortizol hormonu artar. Diğer yandan da leptin hormonu azalarak iştah açılır. Çoğu kişi stresliyken en çok tatlı yemeyi tercih eder. Endorfin düzeyini artıran şekerli gıdalar mutluluk hormonunu tetikler. Bu yiyeceklerle mutluluk arasında bir bağ kurulsa da kilo almak kaçınılmazdır. İşlenmiş şekerlerden oluşan tatlılar vücuda yerleşerek önce ödem ve yağa dönüşür. Bu nedenle stresli zamanlarda bile yemek yeme kontrolünü elden kaçırmamak gerekir. Kaygıyı azaltan ve mutluluğu artıran sağlıklı besinler tüketilmelidir.
Diğer yandan stresin hareketsizliğe neden olduğu da en çok görülen durumlardandır. Kortizol seviyesindeki artış tansiyonu artırır ve durağanlığa neden olur. Ayrıca bu süreçte metabolizma hızı da yavaşlayarak sindirim sistemi normalde olduğu gibi çalışmaz. Tüketilen gıdaların kalorileri de buna bağlı olarak daha uzun sürede yakılır. Stres anında hareketsizlikten ve metabolizma yavaşlığından kurtulmak için yoga ve pilates yapabilirsiniz. Düşük ve orta yoğunlukta olan bu egzersizlerin kaygıyı azaltma etkileride bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Stres Kilo Kaybına Neden Olur Mu?
Stresin kilo üzerindeki etkileri söz konusu olduğunda bazı kişilerin kontrolsüz bir şekilde zayıfladığı görülebilir. Her bireyin sindirim ve metabolizma sistemi kaygı ve gerginlik anında farklı tepki verebilir. Kimileri bu süreçte yemek yemeyi bile unutabilir. Bu nedenle öğünleri atlayarak düzensiz bir şekilde beslenirler. Kan şekeri ve tansiyon değerleri olumsuz bir şekilde değişir ve sağlıksız kilo verilir. Ancak stresliyken öğünler atlanmadan gerekirse küçük porsiyonlu besinler tüketilmelidir. Böylece kişinin kendini daha az stresli hissetmesi de mümkün olabilir.
Kilo Kontrolünü Korumak İçin Neler Yapılmalı?
Stres anında kilo almak veya vermek bazen kaçınılmaz olabilir. Bazıları bu güçlü kaygı duygusunu yemek yiyerek aşabileceğini düşünür. Kimilerinin de iştahı olmaz ve hiçbir şey yemek istemezler. Her ikisi de bu süreçte yanlış beslenme alışkanlıklarıdır. Stresin kilo üzerindeki etkileri kontrol altına almak için şunlar yapılabilir:
- Egzersiz yapın.
- Mental ve ruhsal pratikler yapın.
- Size iyi gelen bir hobi edinin.
- Uyku düzeninizi sağlayın.
- Tabaklarınızı sağlıklı ve lezzetli hale getirmek için çeşitli tarifler deneyin.
- Protein ve lif içeren besinlerle tatlılar yaparak tatlı krizinizi bastırabilirsiniz.
Stres Anında İyi Gelen Sağlıklı Besinler Nelerdir?
Stresin kilo üzerindeki etkileri bazı besinlerle daha iyi şekilde yönetilebilir. Yapay şeker ve yağlar bu süreçte en çok uzak durulması gereken besinlerdendir. Öyle ki içeriğinde hem sağlıksız hem de kiloya neden olabilecek çeşitli maddeler vardır. Ancak hem ruh halinizi iyileştirmek hem de stresinizi yöneterek kilonuzu korumak için bazı besinleri tüketebilirsiniz. Söz konusu olan yiyecekler şunlardır:
- Muz
- Keten tohumu
- Badem
- Yeşil çay
- Zencefil
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kefir
- Balık
Yukarıdaki besinlerden bazıları stresi azaltan L-Theanine, omega 3 ve magnezyum içerir. Aynı zamanda beyindeki kimyasalları korudukları için daha pozitif hissetmeyi sağlayabilir. Bu nedenle stresin kilo üzerindeki etkileri